20090810

Hyaeninae (zřejmě latinsky)

Včera jsem si pořídil (k velkému spoždění) nové číslo časopisu Maxim. Krom toho, že jsem se dočetl o sexuálních fantaziích několika dívek, letecké show, táhnutí kola za jednou solidní kubatůrou, jsem se také dočetl o mých (dlouho zapomenutých) miláčcích. Redakce Maxim si tam adoptovala krasavici Spoty.

A o kom že je to vlastně řeč?

Hyena skvrnitá




Jsou to kočkovité, ANO KOČKOVITÉ, šelmy. Ovšem vzhlědově mají blíže spíše k nějakému volně pobýhajícímu kříženci německého ovčáka a vlkodava. Žiji ve smečkách, které mohou čítat až 30 jedinců. Vzhledem k vysoké hladině testosteronu jsou dominantní samice, ty mají pozici vůdce smečky. Díky tomu (testosteronu) mají také jedno prvenství, které by jim leckteré ženy mohly závidět, mají největší klitoris v živočišné říši.

Pro hyeny je typické také jejich charakteristický smích (týpka ve videu bych mile rád odstřelil, nebo ho zavřel dovnitř klece) Smíchem si hyeny vyznačují teritorium. Takže pokud uslyšíte v afrických savanách tento smích, doporučil bych se moc nepřibližovat. Hyeny jsou neprávem označovány jako mrchožrouti. No neprávem. Něco málo pravdy na tom je, protože pokud nastane situace, kdy smečka zmerčí jinou smečků lvů, jak se "pase" na svých krásně ulovených antilopách. Neváhají ani vteřinu a jdou do ůtoku. Taková bitka se většinou obejde bez zranení. Lvi se pohybují v menších číslech než hyeny, a pokud vidí převahu, jdou do ústupu. To se ale zřejmě nedá považovat za mršiny. Takže jinak.

Hyeny maji zhruba dvakrát větší srdce než lev. Dokážou sprintovat rychlostí 65 km/h, běžet zhruba 5 kilometrů. Stisk v jejich tlamě je schopen tlaku 4 tuny na jeden čtvereční centimetr. Čimž dokáže v klidu spořádat sloní kost. Takový výkon potřebuje také nějaký ten "benál". Tak není divu, že hyeny nepohrdnou každičkým kousíčkem masíčka z mršin. V divočině jde o přežití a v takových podmínkách si "člověk moc nevybere". Pokud to zobecníme, hyeny jsou časteji v roli lovce, než mrchožrouta.

Hyena je jedna z mála zvířat, které si troufne na mnohem většího jedince. Jsou schopny zaůtočit na lvice, nebo také na menšího slona. Přes den pobývají většinou v norách, které si samy vyhrabou, nebo v jeskyních. Březost samic trvá zhruba 3-4 měsíce. Rodí se 1-3 značné vyvinutá mláďata. (Při narození maji otevřené oči). Na mase si rády pochutnají v době od 4 měsíců. Mláďata dominantní samice se učí jíst maso již ve třetím měsíci.



V Maximu se zooložka vyjádřila tak, že chovat hyeny, jako domácí mazlíčky je nemožné. Hyeny mají prý své nálady, při kterých by neváhaly vás zabít. Tyto obrázky mi ovšem ukazjí opak a tak jak u lidí, i u hyen jde asi o výchovu.





Pieter Hugo photos

Žádné komentáře:

Okomentovat

Čekám na tvé emocoionální výlevy..