20100913

Jak se dobře vyspat?

Čím to je? Někdy se probudíme čilí, plní energie, schopní postavit se samotnému Rockymu Balboovi, ze stejnojmenné filmové série. Někdy, i přesto, že jsme místo 9 hodin spali 10, nejsme schopni života, natož studiua na vysoké škole, pracovník úkonům, nebo nepochopitelným úkolům združení dospělých říkajíc si rodiče.




Tak jak to tedy je? V čem je ta magie? Odpověď je prostá, spíme v 1,5 hodinových cyklech. Ať se nám to líbí nebo ne, stejně jako programátor píše funkce pro svůj program, nás naprogramovala samotná příroda. Zjednodušeně řečeno se co 1 hodinu a 30 minut vzbudíme, zjistíme zda je vše OK, a spíme dál.Nejdříve usneme, spíme hodinu čistého času, poté nastává REM fáze spánku. REM pro Rapid Eye Movement (volný překlad = Čas, kdy oči kmitají neskutečně rychle). Je to fáze, která je charakterizována právě rychlým pohybem očí, nízkoúrovňovou svalovou aktivitou a nízkoproudým EEG.

Spíme totiž v 1,5 hodinových cyklech


Během REM fáze spánku nejsou dominantní žádné mozkové vlny. Neurony vykazují přibližně stejnou míru aktivity jako při plném vědomí, srdeční rytmus a dýchaní jsou méně pravidelné než u ostatních fází spánku. U dospělého člověka tato doba představuje zhruba 20% spánku, u novorozence to je celých 80%. (což by vysvětlovalo teorii níže). Věří se, že většina snů, které si člověk podrobně a živě pamatuje, probíhá právě v této fázi. Tedy pokud máme štěstí. Většina snů je bouřlivá, barevná, nesmyslná a ma halucinogenní charakter.

REM fáze trvá přibližně 20 minut. Následuje chvilkové hluboké spání, a následně se člověk probouzí do mikro spánku. Stavu mezi bdělostí a spánkem. V tomto stavu stačí i ten nejmenší podnět, plný močový měchýř, změna teploty, světlo, hluk, a jsme vzhůru. Pokud je vše OK, nikdo neřve "Stávat", na záchod se nám nechce a žaluzije máte zatažené, spíme dále a čeká nás další 90 minutový cyklus.

Přirozeně se probouzíme po násobku této hodnoty, ovšem né vždy. Někdy nám to situace nedovolí, musíme do práce, školy, nebo máme jiné povinnosti. Proto je dobré, nastavit si budíček na 6 hodin (4 cykly), 7,5 a nebo 9 hodin. Pro nás a naše tělo je mnohem lepší, když se probudíme právě do konce cyklu. Když se probudíme například v 8 hodin, přímo uprostřed cyklu. Cítíme se jako stará, několikrát přežvýkaná, žvýkačka s kocovinou. Během REM fáze jsou pohybové centra mozku vypnuté a nějakou chvíli trvá, než začneme fungovat tak, jak jsme běžně zvyklí. Pokud budeme mít štěstí, a budete schopni nějak fungovat, i tak to nebude 100%. Do perfektní formy se dostanete až dalším spánkem.

Jedna teorie říká, že se člověku v REM fázi srovnávají myšlenky/informace, které během dne vstřebal, a filtrují se a odbourávají ty náhodné okolnosti, které nemají s předmětem jeho úsilí souvislost. To má ve výsledku ucelovat a třídit pamět resp. způsob, jakým jsou dané stavební kameny poskládany.

2 komentáře:

  1. Tak to bylo moc zajímavě napúsané, ale prvními vyprávěními si mě vyděsil :D jsem si řikala, že snad radši ani nepůjdu spát :D

    OdpovědětVymazat
  2. Úvod zní jak začátek prvního dílu nějakého Sci-fi seriálu :)
    Ovšem je to velmi zajímavé. Taky jsem na toto téma shlédl několik velice zajímavých dokementů a nějakou zmínku také v jedné z učebnic psychologie.
    Většinou mi více prospívá spát méně resp. vstávat brzo, než později. Pokud jdu spát v deset a vstávám ve čtyři, mnohdy se cítím více svěží než pokud vstávám o půl sedmé...
    Zajímavé...

    OdpovědětVymazat

Čekám na tvé emocoionální výlevy..