20090815

Sakura

Jakožto fanoušek anime, Japonska a většiny věcí spojené se šikmýma očima, jsem také podlehl kráse stromu Sakury. Ano. Sakury, nikoliv třešně, jak se ji u nás říká. (Prakticky je to stejné). Teda pokud vám nejde o třešně, které na těchto třešních prostě nerostou. A o to mám větší radost, protože jak jednou vyrostu a budu mit svůj barák s manželkou a velkým psem, tak můj strom bude právě tohle. Koho by bavilo uklízet bordel po třešních? Protože strom, jako takový, je fakt krásny.



Pokud se na něj chtěli podívat a ukrást ho do své rodinné kolekce stromů, měli bychom začít v některé z těchto zemích (na prvním místě určitě v Japonsku), Číně, Indie a Koreji a potom hned ve velkých světových parcích. Druhou hrdostí, hned po bitkách samurajů s katanama a hromadných harakiri je v Japonsku obliba sledovaní Sakur. Obliba je slabé slovo, japonci tim přímo žijí!! Vymysleli si svátek Hanami. Svátek nemá stanovené datum, odehrává se vždy v době kdy stromy začnou kvést. Tzn. zhruba v době okolo 30 března. Většinou se seberou a vyráží na piknik, kochají se krásou stromů, sedí, povídají si historky a semtam někdo někoho zbalí.



V Japonsku existuje na 200 kultivarů. Nejoblíbenější je Somei Yoshino. Její květy jsou na vnější straně bíle, v blízkosti kmenu s růžovým nádechem. Dalšími kultivary jsou yaezakura a shidarezakura. Yaezakura má velké květy, s pestrými růžovými lístky. Shidarezakura(převislá třešeň), má větve ohnuté směrem dolů jako smuteční vrba. V Číně Sakuru berou jako květ, který symbolizuje ženskou krásu, ženskost nebo lásku, v Japonsku, kvůli krátké době květení, jsou symbolem pomíjivé povahy života. Proto si ji japonci tak rádi malovali na své bombardéry a letouny za druhé světové války. Ve svých koloniích vysazovali stromy, jako symbol toho, že je prostor jejich a mají na něj právo.

3 komentáře:

  1. Sakury jsou opravdu nádherný stromy.Chápu nadšení japonců pro ně.Taky se na ně chodim dívat,když kvetou :).

    OdpovědětVymazat
  2. Je to úžasný strom :) Jen mě mrzí, ta krátka doba, po kterou jsou květy :) Jednou zafouká a máš koště.

    OdpovědětVymazat
  3. fanoušek anime :)(páni, já taky :D ) Sakury jsou krásné sromy.Takové krásné jsem neviděl nikdy.Snad jen na fotkách a v anime :DJá vdycky stihnu vidět to koště :D U nás jich moc není :D ( rádi sekají stromy, nebo je prostě nevidím :D )

    OdpovědětVymazat

Čekám na tvé emocoionální výlevy..