20090819

Ukradnout? Nebo raději zabít?



Krom toho, že se v roce 2007 Česká Republika připojila do Shenghenského prostoru, Harry Potter zapíchl lorda Voldemorta, se také udála jedna zajímavá kauza ohledně stahování hudby. Jistá Jammie Thomas-Rasset stáhla, prostřednictvím P2P internetové služby Kazaa 24 písniček. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby tuto krádež neohodnotili na 1,92 milionu USD. Ano, je to přesně 19 000 000 rohlíků, a nebo také 4 222 222 rolek toaletního papíru. Tzn. mohli byste si prdel utírat téměř do nekonečna. Tak dlouho ji taky to splácení vydrží. Pokud by nežrala, nepila, prostě žila jako houmles, splácela by to s běžným platem americké ženy (tzn. 33 tisíc USD) celých 55 let.

Představte si situaci, ráno vstanete, děti ještě spí, tak vyrážíte na nákup. Koupíte pár rohlíků, mlíčko, kakao a jdete domů. Po příchodu zjistíte, že děti jsou již čilé, běhají, mají hlad a rády by si poslechly jejich oblíbenou písničku. Nemáte čas jít do "Best Buy" a uvalit pár šupů, za CD, které stejně stojí za hovno. Tak si řeknete, že na rychlo stáhnete celé album, stejně si ho poslechnou jen jednou. Uběhlo pár minut a songy se již hřejí na vašem harddisku. Pouštíte je dětem, mají radost. Venku mezitím vylezlo sluníčko, tak proč někam nezajít? Celkově to byl náročný den, děti jsou unavené a už dávno spí. Vy máte chvíli na to se mrknout na zprávy a uleháte do postele.

Za nějakou dobu stojíte před soudem, hledí na vás banda lidí, které ani neznáte, ale kteří rozhodnou o vašem osudu.

Představte si situaci, ráno vstanete, a zjistíte, že nemáte peníze na další sáček cracku. Za dne moc lidí nepřepadnete, tak vyčkáváte do večera. Potíte se, je vám zima, klepete se, klasický absťák. Už to není čekání, nebaví vás vyčkávat, chcete to HNED! Berete první nůž, který vidíte ve své "kuchyni", pokud se tomu tak dá vůbec říkat, vyrážíte ven. Zahlédnete prvního puberťáka se značkovým oblečením a drahým mobilem. Neváháte ani vteřin, vyrážíte. V sekundě chudák leží v kaluži krve, bez peněženky, drahého mobilu a života.

Za nějakou dobu stojíte před soudem, hledí na vás banda lidí, které ani neznáte, ale kteří rozhodnou o vašem osudu.

Vyhlašuji soutěž "Kdo najde deset rozdílů?" Pravda, nebudu vás tahat za nos, rozdílů není deset, ale pouze jeden, a to 20 a více let relativní svobody. (Pokud věříme že žena bude žít jako homeless) Feťák si odsedí 20 let a poté má klid. Všichni moc dobře víme, jak to ve vězeních chodí, takže pokud bude vědět za kým zajít, bude si žít jako král. Na druhou stran, matka tří dětí bude žit do konce života na hranici chudoby, děti pravděpodobně skončí na sociálce.

A za co? Za stažení 24 songů. P2P sítě jsou založeny na stahování a následném sdílení (pokud si uživatel nenastaví jinak). Samotná RIAA, si vypočítala, že každý, kdo si písničku stáhl, by si ji také určitě koupil. Tak se jednoduchou matikou dostali k číslu 80 000 USD za jeden song.

A nyní trošku hra s čísly. Na největším světovém trackeru The Pirate Bay se nachází okolo 20 milión aktivních uživatelů. Řekněme tedy, že každý si stáhne POUZE dvě alba. (Pro zjednodušení vynecháme software, filmy, hry). To máme 20 000 000 * 2 * 12 * 80 000 = 38 400 000 000 000 = 40 biliónů USD. TPB, je jen ta nejvyšší špička ledovce. Odhaduje se, že více než polovina torrentového provozu jde mimo něj. (40 bil. * 2 ). Vyšplhali jsme se na číslo 80 bil. USD!! A to nepočítáme výše zmiňované programy, filmy, hry apod. a už vůbec nezmiňujeme jíné formy "distribuce" jako jsou Limewire, DC.

Zajímalo vás někdy jaká je výše světového HDP? Něco okolo 60 bil. USD. Jak je tedy možné, že piráti způsobí více škody, než celá lidská společnost vyprodukuje statků a služeb?

Samotná americká ústava hlásá, že nesmí být vyžadována nadměrná kauce, nadměrné pokuty nebo příliš kruté tresty.

To opravdu nestačí, aby zaplatila obě alba a pro klid duše RIAA se stala na den členem jednotky "veřejně prospěšných prací"? Samozřejmě že nestačí, kde by pak brali lidé peníze?

2 komentáře:

  1. Nikdybych neřek, že si přečtu tekhle dlouhý článek o ženě, která si stáhla cédéčko za moc korunek.Asi si ho měla raději koupit v obchodě.Ušetřila by tak pár ( milionů ) korun :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ale je to az neuveritelne, jak si dokazou vypocitat cenu jednoho stazeneho songu :) Cela tahle kauza je zvlastni, divim se, ze jim to neni vubec proti srsti.

    OdpovědětVymazat

Čekám na tvé emocoionální výlevy..