20090909

Steampunk?


Po dlouhých dnech plných depresí, špatné nálady, bezesných nocí a slovní přestřelkách jak vystříhnutých z filmu Limonádový Joe, jsem se rozhodl, že už bych přecejenom měl něco napsat. Nad tématem jsem přemýšlel docela dlouho, i přesto, že mám v hlavě rozepsaných tucet kousků, byl to boj! Nakonec jsem skončil u Steampunku. Proč zrovna steampunk? No posuďte sami...

Dům nemáte propletený drátama ale trubkami, nejezdíte do školy autobusem na benál ale na vodu. Z výfuku mu nevychází škodlivý dým, ale pára, nebo kapky rosy. Je tu ale taky jedno ALE! (ha! to je věta) Prší 23x častěji. Teď vážně, Steampunk je podžánr fantasy ale blíže má ke sci-fi. Vznikl na konci 80 let. Pokud rádi čtete, narazíte na něj v dílech J. Vernea.


O co tedy jde? Jednoduše řečeno jde o dnešní svět, nicméně místo elektrického proudu veškerou techniku pohání "steam" neboli pára. Steampunk se vyvinul na životní styl, přesto, že tady u nás v České dolině o něm nikdo nic neviděl a už vůbec nečetl. Není to pouze styl oblékání, ale i života. Jak se dá steampunkově žít? To netuším, ale pokud pohledáte na internetu, jsem si jist že najdete nějaké fórum, kam se tyto ghetta tak rády scházejí.
Já beru steampunk jako pomyslné spojení hi a low techniky. Veškeré technicky vyspělé věcí, jako je stolní lampa, počítač, myš převlečené do překrásného designu. Kůže s neskutečným množstvím hodinářských koleček poháněných "párou". Takovéto díla ovšem běžně v Kauflandu nekoupíte (ale stejně tam najdete skoro všechno!). Dělají se na zakázku a cifry většinou naskakují v tisících. Samozřejmě že ne korun, ale dolarů. Já byl touto kulturou unešen, nicméně nemám prdel na žetony a peníze rozhodně neseru, takže si budu muset na mojí první steampunkovou myš nebo lampičku, počkat.



3 komentáře:

  1. huuu :D tak to vypadá dost zajímavě...
    deprese? špatná nálada? co s tebou bylo?

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo toho strasne hodne, neptej se radeji :)

    OdpovědětVymazat
  3. začnu tak.. Fůj :D

    OdpovědětVymazat

Čekám na tvé emocoionální výlevy..